Messi scoorde meer goals dan heel Milan

De goals van Messi tegen Spartak Moskou waren de eerste op Russische bodem, waardoor hij nu heeft gescoord in alle veertien landen waar hij met Barcelona heeft gespeeld in Champions League-verband.

Messi's bizarre statistieken overtreffen niet alleen de cijfers van zijn collega-aanvallers, maar zelfs die van gerenommeerde clubs. Goal.com vergelijkt de tachtig goals van Leo in 2012 met andere teams, spitsen en rivalen in hetzelfde kalenderjaar.

80 - Messi's goals voor Barcelona en Argentinië in 2012. Hij heeft er tot dusver vijf minder gemaakt dan recordhouder Müller, die in 1972 85 keer scoorde voor Bayern München en Duitsland. Leo heeft nog negen wedstrijden om dat record te verbreken.

80 - Het aantal goals dat Liverpool in 2012 heeft gescoord. The Reds krijgen rond de kerstdagen de kans om Messi voorbij te gaan, als het voetbal in Spanje stilligt.

76 - AC Milan, vorig seizoen de nummer twee van de Serie A, kwartfinalist in de Champions League en halve finalist in de Italiaanse beker, heeft pas 76 keer gescoord in 2012.

76 - Het aantal doelpunten dat werd gescoord tijdens het EK 2012. Messi deed uiteraard niet mee, maar eindigt het jaar met meer goals achter zijn naam dan alle zestien deelnemende landen aan het EK in Polen en Oekraïne.

75 - De Zuid-Amerikaan met de meeste goals in één kalenderjaar was Pelé, met 75 doelpunten in 1958.

68 - Het overgrote deel van Leo's goals in 2012 scoorde hij in dienst van Barcelona. Twaalf maakte hij er voor Argentinië, zijn meest productieve jaar voor zijn vaderland ooit. Het record van Gabriel Batistuta uit 1998 haalde hij niet, want Argentinië kwam vorige week niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Saudi-Arabië. Misschien volgend jaar.

67 - Het aantal goals dat Miroslav Klose, die ook op het punt staat om een record van Gerd Müller te verbreken (zijn 68 goals voor Duitsland), heeft gescoord in elf jaar en acht maanden internationaal voetbal. Messi heeft er al 31 in liggen voor Argentinië, op 25-jarige leeftijd.

66 - Arjen Robben, ooit (kortstondig) vergeleken met Messi door enkele Spaanse media, heeft 66 keer gescoord voor club en land sinds zijn komst naar Bayern München in 2009. Dat zijn er 14 minder dan Leo dit jaar heeft gescoord.

62 - In de periode dat Messi tachtig keer scoorde, trof Málaga slechts 62 keer doel. Daarmee eindigde die club vorig jaar wel op de vierde plek in La Liga en heeft het zich al ruimschoots gekwalificeerd voor de volgende ronde van de Champions League.

59 - Het aantal doelpunten van Cristiano Ronaldo voor club en land in 2012. Een behoorlijk verschil met zijn grootste rivaal.

54 - Ook Neymar ligt ver achterop.

51 - Juan Román Riquelme, oud-ploeggenoot en ooit concurrent van Messi voor een plek in de Argentijnse aanval, had 4,5 jaar nodig om 51 goals te maken. Een totaal dat Messi de afgelopen drie seizoenen telkens makkelijk haalde.

42 - Messi's voormalig ploeggenoot Zlatan Ibrahimovic en Atlético Madrid-aanvaller Radamel Falcao, door velen gezien als de beste spitsen in de wereld, hebben beiden dit kalenderjaar 42 keer gescoord voor club en land.

32 - Terwijl Leo 68 goals maakte voor Barcelona, wisten zijn collega-aanvallers er in totaal maar 32 in te prikken. Alexis Sanchez trof tien keer doel, Pedro maakte er negen, Cristian Tello zeven en David Villa zes. Cesc Fabregas, die bij tijd en wijlen in de spits speelt, scoorde dit kalenderjaar negen keer.

13 - Messi werd afgelopen seizoen topscorer van La Liga met vijftig goals, waarmee hij meer doelpunten had gemaakt dan iedere club buiten de top zes, op Rayo Vallecano (53) na. Osasuna, Mallorca, Sevilla, Athletic Bilbao, Getafe, Real Sociedad, Betis, Espanyol, Zaragoza, Granada, Villarreal, Sporting Gijon en Racing Santander scoorden allemaal minder competitiedoelpunten dan Messi.

12 - Juventus heeft twee topscorers in 2012, Mirko Vucinic en Fabio Quagliarella. Beide spitsen scoorden pas twaalf keer in alle competities sinds begin januari.

2 - De clubgoals van Alexandre Pato in 2012. Daarvan maakte hij er geen een in de Serie A.

1 - Messi zegt zijn spel te baseren op de speelwijze van landgenoot Pablo Aimar, maar de voormalig speler van Valencia kan zich tegenwoordig nauwelijks meer onderscheiden en scoorde pas één goal voor Benfica in 2012.