Gestolen kunst Zuid-Afrika gevonden op kerkhof

Vier schilderijen die zondag werden gestolen uit een museum in Johannesburg zijn dinsdag teruggevonden op een privaat kerkhof, honderden kilometers verderop. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Een van de gestolen schilderijen is nog altijd spoorloos.

De dieven deden zich zondag voor als bezoekers. Ze kochten kaartjes en vroegen aan een van de suppoosten van het museum waar bepaalde schilderijen hingen. Vervolgens trokken ze pistolen, bonden ze de suppoost en bezoekers vast en gingen ze er met hun buit ter waarde van bijna 1,8 miljoen euro vandoor.

De politie ontving dinsdag een tip die leidde naar een kerkhof in Port Elizabeth, zo'n elfhonderd kilometer van het museum in Pretoria. Daar werden de schilderijen onder een bankje bij een gedenkmuur gevonden.

Hoewel er nog tests worden uitgevoerd om de authenticiteit van de schilderijen vast te stellen, gaat de politie ervan uit dat het om de gestolen schilderijen gaat. Eén gestolen kunstwerk, een olieschilderij van het leven in een township ter waarde van ongeveer 630 duizend euro, ontbreekt nog. Tot dusver zijn geen verdachten aangehouden.


Gestolen kunst Zuid-Afrika gevonden op kerkhof (Foto: Novum)