Grieks parlement bekrachtigt begroting

Het Griekse parlement heeft zondag tegen middernacht de begroting voor 2013 goedgekeurd. Die voorziet in verdere verlaging van pensioenen en salarissen om Griekenland te laten voldoen aan de eisen voor een nieuwe tranche noodleningen. Vier dagen eerder stemde het parlement nipt voor afzonderlijke wetgeving voor verdere bezuinigingen en belastingverhogingen.

Premier Antonis Samaras beloofde dat dit pakket bezuinigingen het laatste offer zal zijn dat van de Griekse bevolking wordt gevraagd. "Op voorwaarde, natuurlijk, dat we alles invoeren wat we hebben beslist." Het is nu aan de internationale kredietverstrekkers om hun deel van de afspraken na te komen, benadrukte de premier.

Nu de afgelopen dagen tweemaal bezuinigingsmaatregelen zijn goedgekeurd moet Griekenland kunnen rekenen op een nieuw pakket leningen ter waarde van 31,5 miljard euro, aldus de regering in Athene. Komende vrijdag heeft Griekenland weer geld nodig, wanneer een reeks obligaties ter waarde van vijf miljard euro afloopt.

Griekenland staat hoog op de gespreksagenda van de ministers van financiën van de eurozone, die maandag in Brussel bijeenkomen. Toch is het niet waarschijnlijk dat de ministers dan al beslissen over de nieuwe leningen, zei de Duitse minister Wolfgang Schäuble tegen de Welt am Sonntag. "We laten ons niet onder druk zetten."

Naar schatting vijftienduizend Grieken verzamelden zich zondagavond op het Syntagma-plein voor het parlementsgebouw in Athene voor een demonstratie. Volgens een opiniepeiling zondag in de krant To Vima is 66 procent van de Grieken tegen nieuwe bezuinigingen. Tweeënvijftig procent vindt dat de regering, die na de verkiezingen in juni gevormd werd, meer tijd moet krijgen om de crisis de baas te worden. Volgens de peiling kampt ook 86 procent van de ondervraagden door de crisis met financiële problemen.