Belgische zelfmoord in Nederlandse cel

Een gedetineerde in de gevangenis van Tilburg heeft vorige week woensdag zelfmoord gepleegd. Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag. De gevangenis wordt verhuurd aan België en huisvest alleen gedetineerden die in dat land zijn veroordeeld.

Het personeel van de gevangenis in de Brabantse stad is Nederlands. Ook is afgesproken met België dat in geval van zelfmoord het Nederlandse protocol wordt gevolgd. Dat betekent dat de Nederlandse autoriteiten de zaak onderzoeken. Het Openbaar Ministerie en de politie doen onderzoek. Ook is de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingelicht.

De zelfmoord in Tilburg brengt het aantal zelfmoorden in Nederlandse gevangenissen deze maand op drie. Woensdag werd bekend dat een gedetineerde in de gevangenis in Vught een einde aan zijn leven had gemaakt. Begin deze maand was het daar ook al raak. Toen pleegde Fred B., veroordeeld voor de moord op zijn ex-schoonouders in Middelburg, zelfmoord.

Sinds begin 2010 zitten in Tilburg zo'n 650 Belgische gedetineerden. België huurt de gevangenis omdat het land kampt met een cellentekort. Nederland heeft juist cellen over. In augustus werd bekend dat de Belgen de penetentiaire inrichting een jaar langer willen huren. De huidige huurovereenkomst loopt eind volgend jaar af.