Werkstraffen voor uitlokken en schenden ambtsgeheim

Twee privédetectives en een gepensioneerde politieagent zijn donderdag veroordeeld tot werkstraffen van zeventig tot 160 uur voor het uitlokken van het schenden van het ambtsgeheim door twee ambtenaren. De twee betrokken ambtenaren krijgen een taakstraf van vijftig en tachtig uur. Een derde ambtenaar is vrijgesproken.

De privédetectives en de voormalige agent haalden de twee ambtenaren over om persoonsgegevens uit de systemen van de Belastingdienst en de politie aan hen door te geven. Volgens de rechter is niet duidelijk of zij daar geld voor hebben gekregen. Van omkoping is daarom geen sprake.

De rechtbank in Utrecht neemt het de vijf betrokkenen kwalijk dat zij de integriteit van het overheidsapparaat hebben geschonden. Een burger moet ervan kunnen uitgaan dat de aan de overheid verstrekte gegevens vertrouwelijk blijven.

Omdat de rechter de kans dat de detectives en de agent opnieuw in de fout gaan hoog inschat, heeft hij hen een voorwaardelijke celstraf van een of twee maanden opgelegd.