[Vuelta] Bennati boekt ritzege in Valladolid

Daniele Bennati heeft de achttiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Italiaan van Radioshack-Nissan bleef na een rit van 204 kilometer de Brit Ben Swift nipt voor in de massasprint. Voor Bennati is het in totaal zijn zevende overwinning in de Vuelta. Dit seizoen had hij echter nog geen enkele koers gewonnen.

John Degenkolb, winnaar van de eerdere vier massasprints, kwam er deze keer niet aan te pas. Omdat zijn ploeggenoot Koen de Kort in de laatste kilometer even de aansluiting verloor, kwam de sterke Duitser niet verder dan de vijfde plaats. Lloyd Mondory finishte als derde. De Kort werd achtste.

Bennati volgt op de erelijst Wouter Weylandt op. De Belg won de rit naar Valladolid in 2008. Vorig jaar kwam Weylandt na een val in de Ronde van Italië om het leven, nadat hij door een ziekte van zijn ploeggenoot Bennati op het laatste moment aan de selectie was toegevoegd.

In de door de gunstige wind razendsnel afgelegde etappe koos de Nederlander Martijn Keizer samen met Luis Angel Mate, Gatis Smukulis, Brent Bookwalter en Gustavo Cesar Veloso voor de aanval. Bookwalter probeerde het nog even alleen, maar werd net als zijn medevluchters met nog tien kilometer te gaan ingerekend.

In de top van het algemeen klassement verandert er niets. Alberto Contador heeft een voorsprong van 1.52 minuten op Alejandro Valverde.