Spoor moet van GroenLinks sneller winterklaar

Als het aan GroenLinks ligt wordt het spoor nog voor de eerste bladeren vallen winterklaar gemaakt. De partij lanceerde dinsdag bij het OV-debat van Rover en Railforum een plan om de problemen op het spoor die vrijwel iedere winter ontstaan het hoofd te bieden. Het plan zet in op het elektrisch verwarmen van de wissels, het vorstbestendig maken van treinen en het voorkomen dat draden en schakelaars bevriezen.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman denkt dat haar partij, die met drie miljard euro het meeste van alle partijen investeert in openbaar vervoer, een einde kan maken aan vertragingen door winters weer. "Vallende bladeren zijn misschien niet je eerste associatie als je naar buiten kijkt, maar laten we niet op onze handen blijven zitten tot de ellende daar is. Ik roep de andere partijen vandaag op zich bij ons plan aan te sluiten. Samen moeten we hier na 12 september grote prioriteit van maken."

GroenLinks wil de komende jaren ook de spoorcapaciteit verhogen door te investeren in meer inhaalsporen, meer stations en een nieuw seinsysteem. "GroenLinks vindt dat we het ons niet kunnen veroorloven opnieuw met reparatiewerkzaamheden te wachten tot de herfst aanbreekt. Het spoor heeft een opknapbeurt nodig, de kwaliteit moet verbeterd", stelt de partij.


Spoor moet van GroenLinks sneller winterklaar (Foto: Novum)