Nederlandse dressuurruiters pakken brons

De Nederlandse dressuurruiters hebben dinsdag brons veroverd in de olympische landenwedstrijd. Anky van Grunsven, Adelinde Cornelissen en Edward Gal kwamen in de finale tot een juryscore van 77,127 procent. Alleen Groot-Brittannië en Duitsland scoorden beter met respectievelijk 79,979 en 78,216 procent.

Nederland had het eerste deel van de landenwedstrijd op de Grand Prix afgesloten op de derde plaats. Tijdens het tweede deel, waar de Grand Prix Special verreden werd, consolideerde de Nederlandse equipe die plek.

Vier jaar geleden in Beijing veroverde de dressuurploeg nog de zilveren medaille. Van Grunsven was toen als enige van de partij. De 44-jarige veroverde dinsdag haar negende medaille, maar pas haar eerste brons. Ze had al driemaal goud en vijf keer zilver zak.

De landenwedstrijd telt ook mee voor het individuele klasseement. Daarin leidt de Britse Charlotte Dujardin met een score van 83,286 procent. Cornelissen staat tweede 81,968 procent en de Brit Carl Hester bezet plaats drie met 80,571 procent. Gal staat tiende, terwijl Van Grunsven de twaalfde plaats bezet. De finale van het dressuur wordt donderdag verreden.