Ethiopische Gelena pakt titel op marathon

Tiki Gelena is de nieuwe olympisch kampioene op de marathon. De Ethiopische atlete kwam alleen over de meet in een tijd van 2.23.07. Het zilver is voor Priscah Jeptoo uit Kenia en de Russin Tatiana Petrova verrast met brons. De Nederlandse atletes konden geen rol van betekenis spelen. Lornah Kiplagat stapte voortijdig zelfs uit vanwege knieklachten.

Lornah Kiplagat moest de grote kopgroep, waarin nog wel Hilda Kibet zat, na een uur lopen laten gaan. Kibet had ook moeite met het hoge tempo, en moest ook lossen. De Afrikaanse toploopsters versnelden, waardoor de kopgroep meteen uitdunde tot Tatiana Petrova, Mary Keitany, Priscah Jeptoo, Tiki Gelana en Edna Kiplagat. Kiplagat, de wereldkampioene van vorig jaar, moest zeven kilometer voor de finish losse.

De vier koploopsters hadden vier kilometer een kleine minuut voorsprong op de eerste achtervolgers. Petrova leek zo'n drie kilometer voor de meet haar drie mede-koploopsters te moeten laten gaan, maar kon even later weer toch weer aanhaken. Op 40,7 kilometer moest Keitany, vooraf gezien als de grote favoriete, uit de kopgroep lossen en even later kon ook Petrova de kop niet meer bijbenen. Gelena maakte het tempo en wist een gaatje te pakken op Jeptoo. Jeptoo zette alles op alles om toch weer aan te sluiten bij Gelena maar de Ethiopische kon ze niet meer bijhalen.