Koninginnedag gaat in de ban in Fiji

Fiji doet voortaan niet meer aan Koninginnedag. Het militaire regime in de voormalige Britse kolonie heeft de verjaardag van Elizabeth II geschrapt als officiële feestdag. Dat hebben de militaire machthebbers van de eilandstaat dinsdag laten weten.

Volgens de regering van Fiji is de verjaardag van de koningin niet meer belangrijk voor het land en bevordert het schrappen van een vrije dag de productiviteit.

De archipel in de Grote Oceaan besloot al eerder dat de beeltenis van de Britse koningin van het geld geschrapt moest worden. De verhoudingen tussen de eilandstaat en het vroegere moederland raakten ernstig verstoord toen de huidige 'sterke man’ Voreqe Bainimarama in 2006 de macht greep. Bainimarama liet zichzelf benoemen tot premier en brak zijn belofte om snel verkiezingen uit te schrijven.

Fiji was tot 1970 een Britse kolonie. Na de onafhankelijkheid bleef de archipel in de Grote Oceaan wel lid van het Britse Gemenebest. In 2009 werd Fiji daar uitgezet vanwege de eerdere staatsgreep.

Fiji doet Koninginnedag in de ban
Fiji doet Koninginnedag in de ban (Foto: ANP)