'Fiscus benadeelt lokaal initiatief groene stroom'
Lokale initiatieven om groene stroom op te wekken moeten relatief veel meer energiebelasting betalen dan grote energiebedrijven. Daarmee frustreert de overheid de ontwikkeling van de economie, zegt voorzitter Jan Krouwel van e-Decentraal, een lobbyorganisatie voor de lokale initiatieven, in Trouw.
"Deze initiatieven kunnen de werkgelegenheid stimuleren", zegt hij. "Bovendien ontlasten zij het bestaande energienetwerk." De overheid zou niet van plan zijn om hier iets aan te veranderen omdat juist moet worden bezuinigd.
Steeds meer lokale clubs wekken zelf stroom op. De teller van het aantal lokale initiatieven om zelf duurzame energie op te wekken staat al op 280. Dat schat het kennisplatform voor doe-het-zelvers op de energiemarkt, HIER opgewekt, op zijn website.
Bijna iedere week start een groep burgers, woningcorporaties, scholen of sportclubs hun eigen energieproductie. Projectmanager Katrien Prins zegt in de krant dat het werkelijke aantal lokale initiatieven waarschijnlijk een paar honderd hoger ligt.
Het begint volgens haar vaak met buurtbewoners die samen hun huizen isoleren of zonnepanelen aanschaffen. Daaruit ontstaan verenigingen die collectief groene energie inkopen en opwekken. In sommige gevallen groeien die uit tot plaatselijke energiebedrijven, zoals TexelEnergie.