De Jong woest: Koppig FC Twente liegt

Luuk de Jong wil graag het buitenlandse avontuur opzoeken, maar zijn club houdt hem tegen ondanks "ongelooflijke bedragen" die geboden worden.

Na de met 6-0 gewonnen wedstrijd van FC Twente tegen UE Santa Coloma in de voorronde Europa League, vertelde voorzitter Joop Munsterman over de mogelijke transfer van De Jong. Borussia Mönchengladbach zou de enige gegadigde zijn, én De Jong moest méér dan 15 miljoen euro opleveren.

De Jong kon het niet geloven. "Ik viel van mijn stoel toen ik de woorden van Munsterman hoorde. Er hebben zich de afgelopen maanden acht clubs uit vijf landen voor mij gemeld. Een aantal direct bij ons en zeker drie bij Aldo van der Laan (lid raad van commissarissen FC Twente)", vertelde hij aan Voetbal International.

"Ook hoorde ik Munsterman zeggen dat een transfer pas bespreekbaar is bij twintig miljoen euro. Dit bedrag is in strijd met de gesprekken die deze week zijn gevoerd tussen FC Twente, Borussia Mönchengladbach, mijn zaakwaarnemer Louis Laros en mijn vader."

FC Twente zou aangegeven hebben genoegen te nemen met een bod van 12 miljoen euro met 2 miljoen euro aan bonussen, als De Jong zijn deel niet zou claimen. "Ik heb de club gemeld dat ik volledig afzie van de twintig procent (2,5 miljoen euro), maar nu roept FC Twente bij monde van Aldo van der Laan dat ze dit ook weer niet willen. Ik vind deze gang van zaken ongelooflijk. Ik had gedacht bij een fatsoenlijke club te spelen."

Over voorzitter Munsterman is hij al helemaal niet meer te spreken. "De voorzitter roept overal dat spelers een faire kans moeten krijgen, maar de werkelijkheid is anders. Ik had al van andere spelers gehoord dat het bestuur van Twente op deze onfatsoenlijke wijze onderhandelt en kon dat nooit geloven. Nu ervaar ik het helaas zelf."

De Jong geeft aan hogerop te willen om te kunnen concurreren voor de spitspositie bij Oranje en doet een beroep op de club. "Ik hoop dat Twente alsnog de toezeggingen nakomt. De club heeft me drie seizoenen geleden voor 900.000 euro gekocht van De Graafschap en kan nu in drie jaar tijd veertien miljoen euro voor me krijgen. Een dergelijk bedrag is ongekend in Nederland en zeker voor FC Twente-begrippen."