Evans boekt ritzege in Dauphiné

Cadel Evans heeft maandag de eerste etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De kopman van BMC klopte na 187 kilometer van Seyssins naar Saint-Vallier zijn medevluchters Jérôme Coppel en Andrey Kashechkin in de sprint. Bradley Wiggins is de nieuwe klassementsleider.

Maarten Tjallingii maakte deel uit van een kopgroep van zes man, die bijna de hele dag in de aanval was. Markel Irizar hield het langst stand, maar op vijf kilometer werd ook de Spanjaard ingerekend. Een aanval van Evans, Coppel en Kashechkin in de slotfase had vervolgens meer succes.

Een eerste peloton finishte vier seconden achter de winnaar. Andy Schleck was daar niet bij. De Luxemburger, deze zomer een van de Tourfavorieten, werd op de laatste col van de dag gelost en kreeg drie minuten aan zijn broek. Samuel Sanchez eindigde door een zware val op nog grotere achterstand.

Wiggins handhaafde zich wel in het peloton en neemt de leiderstrui over van Luke Durbrigde, zondag winnaar van de proloog. Evans staat op één seconde tweede. Andriy Grivko bezet de derde plaats, net voor Raborenner Carlos Barredo.