De Zeeuw: "Mis de spirit bij Oranje"

Demy de Zeeuw stond twee jaar geleden nog op het veld in de halve finale van het WK, maar zal nu voor de TV zitten als Oranje in actie komt. Goal.com sprak met de middenvelder.

De 29-jarige De Zeeuw verruilde afgelopen zomer landskampioen Ajax voor het Russische Spartak Moskou. Sindsdien is de middenvelder behoorlijk uit beeld geraakt bij het Nederlands elftal. In 2010 was De Zeeuw nog volwaardig lid van het Nederlands elftal en verving hij de geschorste Nigel de Jong in de halve finale van het WK tegen Uruguay.

"Mijn afwezigheid heeft meerdere redenen", zegt De Zeeuw tegen Goal.com . "Ik heb een aantal keren afgezegd wegens blessures en ik speel natuurlijk in Rusland. Daar ben je toch een beetje buiten beeld, want Van Marwijk zal de Russische competitie niet op de voet volgen", verklaart de Apeldoorner. "Ik heb ook eigenlijk helemaal geen contact met de bondscoach, maar dat hoeft van mij ook niet."

Wat betreft zijn toekomst bij Oranje heeft De Zeeuw veel vraagtekens. "Het is heel moeilijk om je weer in the picture te spelen", vervolgt de Spartak-speler. "Maar aan de andere kant kan het snel gaan. Kijk naar Wilfred Bouma, die zit er nu opeens weer bij. Ik reken in ieder geval nergens meer op."

De Zeeuw was er zelf bij toen Oranje het afgelopen WK uitstekend presteerde, maar in de finale aan het kortste eind trok. Over het EK dat voor de deur staat is de controleur minder optimistisch. "Ik mis eigenlijk een beetje de spirit bij het Nederlands elftal. In Zuid-Afrika hadden we een groep die erg hongerig was naar succes. Hoewel het als buitenstaander moeilijk beoordelen is, lijkt het nu anders te zijn bij Oranje."

"Bijna iedereen had in 2010 een goed seizoen gedraaid toen we bij elkaar kwamen. Sneijder was toen in topvorm en is nu veel geblesseerd geweest, Arjen Robben heeft een moeilijke periode achter de rug, dus ik weet niet in hoeverre Oranje scherp kan beginnen", aldus De Zeeuw. "Nu hebben eigenlijk alleen Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie een topjaar gehad. En over die twee wordt nu juist weer zoveel gepraat. Ik lees bijvoorbeeld dat Van Marwijk geïrriteerd reageerde tijdens een persconferentie toen het over de spitspositie ging. Er zijn zoveel discussies gaande rondom het team, dat kan nooit goed zijn."

Mocht het met Oranje niet lukken, welk team gaat er dan de show stelen in Polen en Oekraïne? Volgens De Zeeuw zijn er meerdere landen die kans maken op de titel. "Uiteraard landen als Spanje en Duitsland, maar ook Portugal en Frankrijk. Vooral de Fransen moeten we in de gaten houden. Die hebben met Karim Benzema, Franck Ribéry en Samir Nasri echt spelers van wereldklasse. Niemand heeft het over ze vanwege het teleurstellende WK, maar het is echt een heel sterke ploeg die kans maakt op de titel."