Turkse pianist aangeklaagd wegens beledigen islam

De internationaal bekende Turkse concertpianist Fazil Say is in Turkije aangeklaagd wegens het beledigen van de islam. Een Turkse rechtbank heeft de aanklacht tegen Say vrijdag goedgekeurd.

De 42-jarige Say, die onder meer heeft opgetreden met het Filharmonisch Orkest van New York, het Symfonieorkest van Berlijn en het Frans Nationaal Orkest, wordt beticht van het beledigen van 'religieuze waarden' en het oproepen tot haat. Say, die in het verleden cultureel ambassadeur voor de Europese Unie was, heeft volgens de aanklacht het idee van het islamitische paradijs bespot op Twitter.

In een van de tweets sprak Say over het paradijs en de hel. "Wat als er raki (anijsdrank) in de hemel is en niet in de hel, maar Chivas Regal (whisky) in de hel en niet in het paradijs. Wat gebeurt er dan? Dat is de belangrijkste vraag!!". In een andere tweet vroeg Say zich af of het islamitisch paradijs een 'bordeel' is.

De advocaat van Say zei dat zijn cliënt de aanklacht niet accepteert. "Hij heeft al gezegd dat het niet zijn bedoeling was een religie te vernederen. Hij bekritiseerde feitelijk diegenen die religie uitbuiten voor geldelijk gewin", aldus advocaat Meltem Akyol. Ook zei hij dat de tweets en retweets van Say niet als publieke uitlatingen kunnen worden beschouwd, omdat ze alleen te zien zijn voor mensen die hem volgen.

Volgens Akyol heeft Say zijn Twitter-account inmiddels gesloten vanwege de vele negatieve reacties. "Hij heeft de toorn van een aantal mensen over zich heen gekregen", zei Akyol. "Hij is zelfs met de dood bedreigd."

Het proces tegen Say begint 18 oktober. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij maximaal 1,5 jaar cel krijgen.