[Giro] Ritzege voor Rubiano, Malori pakt roze trui

Miguel Angel Rubiano heeft een schitterende ritzege geboekt in de Giro d’Italia. De renner van Androni ging in de zesde etappe mee in een vroege vlucht, waarna de Colombiaan zijn medevluchters er allemaal afreed. De Italiaan Adriano Malori nam de roze trui over van Ramunas Navardauskas.

Met de zesde rit stond de eerste etappe door het Italiaanse heuvelland op het programma. Met vier gecatalogeerde beklimmingen en nog veel meer andere hellingen kreeg het peloton een lastige etappe voorgeschoteld.

Een kopgroep van vijftien man ontstond al vroeg in de 210 kilometer lange rit. Daarbij was met Dennis van Winden een Nederlander aanwezig, maar de 24-jarige Rabobankrenner moest samen met drie andere renners zijn metgezellen laten gaan. Het peloton liet de inmiddels elf koplopers, waarbij ook Rubiano en Malori zaten, begaan en die fietsten snel een voorsprong van ruim acht minuten bij elkaar.

Door het heuvelachtige karakter van de etappe haakten er ook in het peloton veel renners af. Sprinters Romain Feillu en Thor Hushovd waren vroeg gelost en gaven daarna op, terwijl Tyler Farrar tegen het asfalt sloeg en moest opgeven met een handblessure. Een vierde opgave viel te noteren in de kopgroep. De Spanjaard Pablo Lastras kwam in een afdaling ten val en moest met waarschijnlijk een sleutelbeenbreuk de koers verlaten.

Ondertussen was Rubiano vooraan bezig om zoveel mogelijk punten voor het bergklassement te veroveren. De Colombiaan kwam op bijna alle hellingen als eerste boven, waardoor hij na de etappe de bergtrui mocht aantrekken. De kopgroep dunde op de beklimmingen uit tot vijf man en na de laatste klim, de Montegranaro, besloot Rubiano niet meer op de anderen te wachten. De renner van Androni ging alleen op zoek naar de ritzege.

De Colombiaan had haar ook alle kans toe, omdat in het peloton niet gejaagd werd op de vluchters. Rozetruidrager Navardauskas moest op de verscheidene beklimmingen het peloton telkens laten gaan en geen enkele andere ploeg wilde het heft in handen nemen. Rubiano leek zelfs de roze trui te kunnen pakken, maar in de slotfase verloor hij teveel tijd op zijn achtervolgers. Malori (Lampre) won de sprint van de achtervolgers en verzekerde zich zo van de roze trui.

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1 Miguel Angel Rubiano (Col) Androni Giocattoli 5.38.30
2 Adriano Malori (Ita) Lampre-ISD + 1.10
3 Michal Golas (Pol) Omega Pharma-Quick Step z.t.
4 Cesare Benedetti (Ita) Team NetApp z.t.
5 Alexandr Dyachenko (Kaz) Astana z.t.
6 Daryl Impey (Zaf) Orica-GreenEdge + 1.51
7 Filippo Pozzato (Ita) Farnese Vini z.t.
8 Fabio Sabatini (Ita) Liquigas z.t.
9 Francisco Ventoso (Spa) Team Movistar z.t.
10 Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step z.t.

Algemeen klassement na zesde etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Adriano Malori (Ita) Lampre-ISD 20.25.28
2 Michal Golas (Pol) Omega Pharma-Quick Step + 0.15
3 Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Barracuda + 0.17
4 Miguel Angel Rubiano (Col) Androni Giocattoli + 0.30
5 Christian Vandevelde (VS) Garmin-Barracuda + 0.32
6 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha + 0.36
7 Peter Stetina (VS) Garmin-Barracuda + 0.37
8 Daniel Moreno (Spa) Katusha + 0.39
9 Enrico Gasparotto (Ita) Astana z.t.
10 Luke Roberts (Aus) Saxo Bank + 0.41