Turncoaches: "Nooit meer naar de rechter"

De Nederlandse turncoaches vinden dat gymnastiekbond KNGU moet leren van de fouten die zijn gemaakt bij de selectieprocedure voor de Olympische Spelen van dit jaar in Londen. Tot tweemaal toe stapten turners naar de rechter om een kans voor kwalificatie af te dwingen en tot tweemaal toe kregen ze gelijk.

"Maak de procedures rond olympische kwalificatie vroegtijdig bekend, laat de sporters ernaar kijken en laat ze vervolgens als ze het ermee eens zijn daarvoor tekenen," zei Vincent Wevers, de coach van Wyomi Masela die door de turnbond al was aangewezen voor de Spelen. De rechter oordeelde dat Celine van Gerner ook nog een kans moest krijgen. "Doorloop vooraf alle 'what if'-scenario's en laat de sporters een handtekening zetten als ze akkoord zijn."

Wevers vindt Trials de duidelijkste manier van selecteren, maar daarvoor is het aantal topturners dat Nederland kent niet groot genoeg. "Daarvoor is onze top gewoon te smal." De coach van Van Gerner, Gerben Wiersma is het met hem eens en pleit voor het vroeg aanwijzen van sporters. "Dan kun je gericht naar de Spelen werken. Als je vooraf te veel wedstrijden belangrijk maakt, heb je kans dat je als het er echt om gaat opgebrand bent."