Gemeente Alphen onderschatte nazorg schietdrama

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft de behoefte aan nazorg voor de slachtoffers van de schietpartij vorig jaar in winkelcentrum De Ridderhof onderschat. Dat zei burgemeester Bas Eenhoorn maandagavond in het televisieprogramma Eenvandaag.

"Ik had niet verwacht dat het zo lang zou duren. Daar hadden we niet direct rekening mee gehouden", aldus Eenhoorn, die maandag rond het middaguur de herdenking precies een jaar na het incident leidde. De burgemeester verwacht dat de nazorg nog jaren nodig is. "Mensen zullen hun hele leven last hebben. Begeleiding is daarbij heel belangrijk."

Eenhoorn reageerde indirect ook op stevige kritiek van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. Die meldde vorige week dat een deel van de slachtoffers zich in de steek gelaten voelt en dat de gemeente te weinig doet aan nazorg.

Volgens Eenhoorn kan dat niet anders. "We hebben er veel energie ingestoken. Misschien hadden we iets meer aandacht aan de getuigen moeten besteden, maar we konden niet iedereen bereiken."

De burgemeester beaamt dat er een jaar na dato nog altijd veel vragen zijn bij de slachtoffers. "Dat kan ook niet anders", verwees hij naar het feit dat de dader Tristan van der Vlis zelfmoord pleegde.

Maandag werd bij De Ridderhof een monument voor de zes dodelijke slachtoffers onthuld. Ook in het winkelcentrum zelf werd de schietpartij herdacht met gezangen en toespraken.


Gemeente Alphen onderschatte nazorg schietdrama (Foto: Novum)