Obama: vrouwen zijn geen belangengroep

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag aandacht gevraagd voor vrouwen. Hij waarschuwde dat vrouwen niet moeten worden gereduceerd tot een uniform, politiek blok. Vrouwen zijn geen belangengroep en moeten zo ook niet behandeld worden, aldus Obama.

"Als we over de kwesties praten die voornamelijk gevolgen hebben voor vrouwen, dan moeten we ons realiseren dat het niet alleen de problemen van vrouwen zijn", zei Obama op een bijeenkomst op het Witte Huis over vrouwen en de economie. "Het zijn gezinskwesties, het zijn groeikwesties, het zijn kwesties van Amerikaans concurrentievermogen. Het zijn kwesties die gevolgen voor ons allemaal hebben."

Obama riep op tot een debat waarin de rol van de vrouw en de behoeftes van vrouwen als drijvende kracht achter de economie worden gerespecteerd. "Er wordt de afgelopen tijd veel gepraat over vrouwen en vrouwenkwesties, zoals dat hoort", zei Obama. "Maar ik denk dat de discussie te veel wordt versimpeld. Vrouwen vormen geen monolitisch blok."

Zonder direct de naam van Republikein Mitt Romney, zijn vermoedelijke rivaal bij de presidentsverkiezingen, te noemen waarschuwde Obama voor het geven van macht aan mensen die een eind willen maken aan de vergoeding van bijvoorbeeld preventief borstonderzoek en anticonceptiemiddelen. "Dat staat er op het spel", waarschuwde Obama.

Sommige Democraten hebben de Republikeinen er eerder van beschuldigd een 'oorlog tegen vrouwen' te zijn begonnen en controverses over vrouwenrechten te misbruiken om geld op te halen voor hun verkiezingscampagnes.

De rol die vrouwen spelen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen is van steeds groter belang. De vorige presidentsverkiezingen won Obama dankzij de stem van vrouwelijke kiezers en ook nu lijkt Obama de steun te hebben van veel vrouwelijke kiezers.