Vrees voor einde deeltijdstudies

Het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) vreest dat scholen steeds vaker hun deeltijdopleidingen moeten schrappen. Het aanbod loopt steeds verder terug door bezuinigingen en de hoge studiekosten. Dat zei de instantie donderdag bij de presentatie van de Keuzegids Deeltijd & Duaal 2012.

Dit jaar was het aantal eerstejaars al fors lager dan normaal. In het hbo daalde het aantal aanmeldingen met twintig procent. Bij deeltijdopleidingen op universiteiten was de daling zelfs vijftig procent. Voor komend schooljaar wordt een verdere daling van het aantal studenten verwacht. Daardoor dreigen sommige scholen te moeten stoppen met deeltijdstudies.

Het CHOI denk dat het verhoogde collegegeld een hoge drempel is voor degenen die een tweede bachelorstudie willen volgen. Ook de langstudeerboete voor studenten die hun studie niet op tijd afronden is 'als een bom ingeslagen', weet de instantie.

PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing heeft staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) om opheldering gevraagd. Ze vraagt zich af of het verdwijnen van deeltijdstudies het doel van zijn beleid is en wat hij eraan gaat doen.