Eerste stap naar presidentsverkiezingen Egypte

De eerste stap naar de Egyptische presidentsverkiezingen is gezet. Kandidaten konden zich zaterdag officieel kandidaat stellen voor het hoogste ambt. Het is de eerste keer dat in Egypte vrije presidentsverkiezingen worden gehouden. De vraag is echter hoe vrij de verkiezingen daadwerkelijk zullen worden.

Er doen hardnekkige geruchten de ronde dat de Moslim Broederschap, de machtigste politieke partij in Egypte, een kongsi smeedt met de militaire leiders om gezamenlijk een kandidaat naar voren te schuiven. De Moslim Broederschap ontkent met klem de geruchten, maar dit heeft de angst niet kunnen wegnemen.

"Ze proberen angsten weg te nemen om hun politieke onderneming veilig te stellen", aldus Khalil el-Anani, een deskundige op het gebied van islamitische bewegingen. Volgens El-Anani wil de Broederschap een 'marionet' aan het roer die weinig populariteit geniet, zodat de partij invloed kan uitoefenen.

Twee van de belangrijkste presidentskandidaten, voormalig chef van de Arabische Liga Amr Moussa en voormalig premier Ahmed Shafiq, onderhouden warme banden met de militaire leiding van Egypte. Moussa is populair bij de Egyptische middenklasse, maar wordt nog wel steeds gezien als een product van het tijdperk Mubarak. Shafiq is een voormalige piloot van de luchtmacht en moest vorig jaar aftreden als premier na de val van president Hosni Mubarak.

Twee andere kandidaten die kans maken op het hoogste ambt, de ultraconservatieve Hazem Abu-Ismail en de gematigde islamist Abdel-Moneim Abolfotoh, onderhouden minder warme betrekkingen met de militaire leiders. Zij willen de generaals vermoedelijk een politieke rol ontnemen.

Kortgeleden besloot ook de voormalige minister van informatie onder het regime van Mubarak, de 75-jarige Mansour Hassan, deel te nemen aan de presidentsverkiezingen. Dit maakte de geruchten over een gezamenlijke kandidaat van het leger en de Broederschap sterker, omdat hij bij het leger en de Broederschap goed ligt.

De veelal seculiere jonge revolutionairen hebben weinig keus. Prominent strijder voor democratie Mohamed ElBaradei trok zich in januari terug, omdat naar zijn mening eerlijke en vrije verkiezingen onder het militaire bewind onmogelijk zijn. Daarmee blijven alleen Khaled Ali, een mensenrechtenactivist die de bekendheid van ElBaradei mist, en Abolfotoh als mogelijkheid over. De politieke agenda van Abolfotoh is echter nogal ambigue.