'Kabinet schendt privacy huurders'

Het kabinet heeft de privacy van miljoenen huurders geschonden door hun inkomensgegevens door te spelen aan huisbazen. De huurders hadden daarvan op de hoogte moeten worden gesteld en dat is niet gebeurd, concludeert advocatenkantoor Kennedy van der Laan woensdag in een onderzoek in opdracht van huurdersvereniging Woonbond.

De Woonbond raadt huurders aan bij het College Bescherming Persoonsgegevens te melden dat hun privacy wordt geschonden.

In een wetsvoorstel staat dat verhuurders de inkomensgegevens van hun huurders moeten krijgen. Het kabinet wil scheefwonen tegengaan door huurders met een inkomen van meer dan 43 duizend euro jaarlijks vijf procent extra huurverhoging te geven. Dat kunnen de verhuurders alleen als ze weten hoeveel hun huurders verdienen.

Het wetsvoorstel is nog niet door de Kamer goedgekeurd. Toch zijn de gegevens alvast verstrekt zodat de huurders ver voor de jaarlijkse huurverhoging te horen kunnen krijgen of hun huur wordt verhoogd, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag in de Volkskrant.

Het wetsvoorstel van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) kreeg volgens de krant vorig jaar al veel kritiek van het College Bescherming Persoonsgegevens. Die miste een belangenafweging van de gevolgen van het voorstel voor de persoonlijke levenssfeer van de burger. De privacywaakhond raadde aan het voorstel 'zo niet in te dienen'.

Het CBP heeft volgens de krant al meerdere klachten binnengekregen. Ook de Raad van State zou kritisch zijn omdat er voor huurders met een inkomen van rond de 43 duizend euro geen alternatieven bestaan.