ME in actie in Amsterdamse binnenstad

De mobiele eenheid is donderdag aan het einde van de middag in actie gekomen op de Amsterdamse Wallen waar voetbalfans rondom de wedstrijd Ajax-Manchester United zich hebben verzameld. De politie heeft een deel van de Oudezijds Achterburgwal afgezet en roept mensen op weg te gaan.

Het is druk in de binnenstad met supporters. De Amsterdammers spelen donderdagavond tegen de Britse club in de Amsterdam ArenA. De gemeente heeft extra veiligheidsmaatregelen getroffen omdat ze rekening houdt met confrontaties tussen supportersgroepen. Naar schatting 1000 tot 2500 Britten komen zonder toegangskaartje naar de hoofdstad. Ook zouden ongeveer 100 leden van de harde kern van Manchester United naar de hoofdstad komen.

De politie mag iedereen fouilleren in de binnenstad, op de route naar de ArenA en in de omgeving van het stadion. Woensdagavond werd al een groep van 76 Ajax-aanhangers aangehouden op het Marie Heinekenplein, omdat de politie vreesde dat ze het hadden gemunt op Manchesterfans. De ME wist een confrontatie tussen de twee groepen te voorkomen. Even later sloot de politie een groep van 54 Belgen in op het Rembrandtplein. Deze leden van de harde kern van de club Anderlecht zouden zich hebben willen aansluiten bij Ajaxfans. Verder werden 12 personen aangehouden, zowel Nederlanders als Britten, wegens geweldpleging.

ME in actie in Amsterdamse binnenstad
ME in actie in Amsterdamse binnenstad (Foto: ANP)