Werkstraf voor maker vuurwerkbom die zoon doodde

Een 45-jarige man uit Utrecht is dinsdag veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur voor het tot ontploffing brengen van een vuurwerkbom waardoor zijn eigen zoon van 13 jaar om het leven kwam. Een 46-jarige vriend uit Zaltbommel kreeg van de rechtbank in Zutphen een werkstraf van 240 uur opgelegd.

De twee staken ruim een jaar geleden tijdens de jaarwisseling op een camping in Harderwijk een mortierbom verkeerd om in een kachelpijp. De zoon van de 45-jarige Cornelis van B. stond te dichtbij toen de bom werd afgestoken. Hij werd geraakt door een stuk kachelpijp en was op slag dood.

De rechtbank in Zutphen legde de twee mannen ook een voorwaardelijke celstraf van een jaar op. De opgelegde straffen komen overeen met de straffen die het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste.

Volgens de rechtbank is de onzorgvuldige wijze waarop de twee het vuurwerk afstaken van invloed geweest op de ernst en de omvang van de gevolgen. Dat niet meer mensen zijn geraakt door de gietijzeren scherven, berust volgens de rechtbank op toeval.

Normaal gesproken zouden de verdachten een onvoorwaardelijke gevangenisstraf hebben gekregen. De rechtbank heeft echter besloten daar in deze gevallen van af te zien, omdat de eigen zoon van Van B. op 'gruwelijke wijze' om het leven is gekomen. De verdachten moeten volgens de rechtbank verder, in het besef dat zij hiervoor zelf mede verantwoordelijk zijn."