Veel meer doden door aanslagen Nigeria

 Bij de reeks bomaanslagen die vrijdag de Nigeriaanse miljoenenstad Kano trof zijn ten minste 143 doden gevallen. Dat blijkt uit het aantal door nabestaanden aangegeven overledenen en een telling van het grootste ziekenhuis van de Noord-Nigeriaanse stad.

Het Murtala Muhammed-ziekenhuis wilde niets loslaten over het dodental, maar de rijen lijken in het mortuarium en de lijsten met slachtoffers spraken voor zich. In andere ziekenhuizen in de omtrek zijn mogelijk nog meer slachtoffers binnengebracht. De autoriteiten beweerden tot dusverre niet meer dan zeven doden te hebben geteld, maar het Nigeriaanse Rode Kruis meldde eerder zaterdag al dat de aanslagen 'vele' levens zouden hebben geëist.

De verantwoordelijkheid voor de bomaanslagen van vrijdag is opgeëist door Boko Haram. De militante Nigeriaanse sekte wilde naar eigen zeggen de politie straffen omdat die weigert enkele van haar leden op vrije voeten te stellen.

De aanslagen troffen volgens de federale politie tijdens de avondspits vijf politiebureaus, twee immigratiekantoren en het plaatselijke hoofdkantoor van de Staatsveiligheidsdienst. Die laatste aanslag werd gepleegd door een zelfmoordterrorist in een bomauto. De ontploffing rukte het dak van het gebouw en blies de ruiten uit hun sponningen. Volgens ooggetuigen namen gedetineerden uit het complex na de aanslag de benen.

Zaterdagochtend klonk in Kano, waar het krioelde van militairen en politieagenten, nog zo nu en dan geweervuur. De politie heeft de bevolking opgeroepen de kalmte te bewaren en de speurtocht naar de daders te steunen. Maar het gezag van de politie, die er maar niet in slaagt het steeds heviger geweld het hoofd te bieden, is wankel.

Volgens het Rode Kruis is de berging van de doden nog altijd gaande. Vrijwilligers hebben hun handen vol aan gewonden die aankloppen voor eerste hulp en in de ziekenhuizen komen nog steeds zwaargewonden binnen. Het Rode Kruis trof in twee ziekenhuizen minstens vijftig mensen aan die bij de aanslagen zijn verwond.

De radicaal-islamitische sekte Boko Haram, wier naam letterlijk 'westers onderwijs is heiligschennis' betekent, wordt verantwoordelijk gehouden voor ten minste 510 doden in het afgelopen jaar. Dit jaar zijn al tientallen mensen bij aanvallen van de terreurgroep omgekomen.


Veel meer doden door aanslagen Nigeria (Foto: Novum)