Tienduizenden vieren eeuwfeest ANC

Tienduizenden Zuid-Afrikanen zijn zondag naar Bloemfontein gekomen om het eeuwfeest van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) te vieren. Het feest wordt overschaduwd door de problemen waarmee de regeringspartij kampt en de afwezigheid van de 93-jarige oud-president Nelson Mandela, hét icoon van de strijd tegen de apartheid.

Het ANC viert drie dagen feest om de oprichting in 1912 in Bloemfontein te herdenken. Bij het evenement zijn tientallen staats- en regeringsleiders aanwezig. President Hifikepunye Pohamba van Namibië noemde het ANC het voorbeeld voor de andere bevrijdingsbewegingen op het continent, aldus lokale media. Maar hij waarschuwde ook. "Bevrijding alleen is niet genoeg." Het volk moet ook 'bevrijd worden van armoede'.

Woorden van kritiek waren vrijdag al te horen, toen het feest werd geopend met een golftoernooi. Commentatoren noemden het een teken van het groeiende elitarisme van de partij, aldus de BBC. Met het slachten van een zwarte stier onder leiding van president Jacob Zuma herdacht het ANC zaterdag de voorouders. Later volgde een groot galadiner. In het stadion van Bloemfontein viert de partij zondag feest met haar aanhang.

De partij regeert al 18 jaar, maar moet zich volgens critici nodig vernieuwen. Ze is intern verdeeld en lijdt aan corruptie en vriendjespolitiek. Een van de belangrijkste uitdagingen waar ze voor staat, is de bestrijding van de armoede. In het land leeft 38 procent onder de armoedegrens, terwijl een kwart van de bevolking werkloos is (de jeugdwerkloosheid ligt volgens schatting zelfs boven 50 procent).

Maar onder het bestuur van het ANC is ook een nieuwe zwarte middenklasse naar boven gekomen. Zuid-Afrika heeft nog steeds veruit de sterkste economie van het continent. En ondanks de grote sloppenwijken in de steden is er enorm veel bereikt op het gebied van onder meer de huisvesting, de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk en de watervoorziening.

Tienduizenden vieren eeuwfeest ANC
Tienduizenden vieren eeuwfeest ANC (Foto: ANP)