Liga: Syrië trekt tanks terug uit steden

Het Syrische regime heeft tanks en artilleriestukken teruggetrokken uit steden en heeft ongeveer 3500 gevangenen vrijgelaten. Dat heeft het hoofd van de Arabische Liga, Nabil Elaraby, maandag gezegd op een persconferentie. Elaraby zei echter tevens dat veiligheidstroepen nog steeds op betogers schieten en dat het regime van president Bashar Assad sluipschutters blijft inzetten, ondanks dat er waarnemers van de Liga aan het werk zijn.

Sinds de waarnemers vorige week dinsdag in Syrië aankwamen zijn al honderdvijftig mensen om het leven gekomen. De waarnemers moeten toezien op de naleving van een plan van de Arabische Liga dat een eind moet maken aan de onderdrukking van betogers.

"Ja, er wordt nog steeds geschoten en ja, er zijn nog steeds sluipschutters", zei Elaraby vanuit Caïro, waar het hoofdkantoor van de Arabische Liga staat. "Ja, het moorden gaat door. Ons doel is wakker worden in de ochtend en horen dat er niemand is gedood. De filosofie van de missie is het beschermen van burgers, dus als een burger wordt gedood, dan is onze missie niet geslaagd." Elaraby drong bij de Syrische regering aan op een compleet staakt-het-vuren.

Rami Abdul-Rahman, voorzitter van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, bevestigde dat tanks zijn teruggetrokken. Maar hij zei tevens dat burgers de wapens nog steeds als dreiging ervaren. "Ze kunnen de tanks weer terugbrengen en gebruiken om te vechten", aldus Abdul-Rahman.

Volgens de Lokale Coördinatiecomités, die helpen de protesten tegen Assad te organiseren, worden Syrische militairen door het regime van politieuniformen voorzien. Ook worden militaire voertuigen verstopt om de waarnemers te doen denken dat Syrië voldoet aan de voorwaarden van het vredesplan van de Liga, aldus de Lokale Coördinatiecomités.

Syrische oppositiegroepen en het Arabisch Parlement hebben forse kritiek geleverd op de waarnemersmissie en menen dat Assad de missie gebruikt als dekmantel voor de onderdrukking van betogers. Bovendien zijn er twijfels over de leider van de missie, Mohamed Ahmed Mustafa al-Dabi, een vertrouweling van de Sudanese president Omar al-Bashir. Al-Bashir wordt gezocht door het Internationaal Strafhof wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Elaraby verdedigde de keuze voor Al-Dabi en zei dat hij zijn werk perfect doet. "Hij is een capabel militair met een schone reputatie", zei hij.