Schaatsweek van start

In Thialf zal vandaag de Schaatsweek van start gaan met de 1.500 meter voor vrouwen. In deze week worden bepaald welke schaatsers en schaatssters zich plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden, het EK allround en het WK sprint.

Normaal gesproken moeten de rijders zich via het NK allround plaatsen voor het EK dat dit jaar in Budapest gehouden zal worden. Dit jaar zal er een klassement opgemaakt worden van de beste rijders op de 1.500 meter en de 3.000/5.000 meter. De beste vier gaan dan naar de Europese titelstrijd.

Volgens Sven Kramer is de Schaatsweek niet aantrekkelijk. "Voor de supporters is de nieuwe opzet minder leuk. Een NK allround wil ik altijd nog wel winnen. Nu vind ik het ook prima als ik me als vierde en laatste Nederlander kwalificeer voor het EK. Hier wordt de sport niet veel beter van."

Ireen Wüst is het met hem eens. "Mensen komen niet naar het schaatsen toe om een selectiewedstrijd te zien. Het is nu gewoon niet zeker dat de beste Nederlandse allrounders naar het EK gaan. Ik sta niet achter dit idee."