Cuba belooft vrijlating 2900 gevangenen

De regering van Cuba belooft de komende dagen 2900 gevangenen vrij te laten om humanitaire redenen. Het gaat om bejaarde, zieke en vrouwelijke gevangenen, aldus de regering. Onder hen zijn gevangenen die veroordeeld zijn 'wegens acties tegen de veiligheid van de staat', mogelijk politieke gevangenen.

De aankondiging vrijdag was volgens de regering het gevolg van talloze verzoeken van familie. Ook is rekening gehouden met het bezoek dat paus Benedictus XVI komend voorjaar brengt aan het communistische land.

Het aantal gevangenen dat vrijkomt is uitzonderlijk hoog. In 2010 werden 100 gedetineerden vrijgelaten door een akkoord met de katholieke kerk. Bij het vorige pausbezoek (in 1998) liet Cuba 300 gevangenen vrij.

President Raul Castro heeft vrijdag ook beloofd dat Cubanen de komende jaren makkelijker naar het buitenland kunnen reizen. Hij wil de 50 jaar oude beperkingen geleidelijk versoepelen.

Inwoners van Cuba mogen nu alleen naar een ander land als ze een uitnodiging kunnen tonen. Dan moeten ze een vergunning voor een uitreisvisum aanvragen. Dat is een enorme rompslomp die omgerekend circa 400 euro kost.

Bewoners die het communistische land illegaal verlaten, worden beschouwd als deserteurs. Hun huizen en bezittingen worden in beslaggenomen.

Cuba belooft vrijlating 2900 gevangenen
Cuba belooft vrijlating 2900 gevangenen (Foto: ANP)