Staking in NBA voorbij

Het lijkt er op dat de staking in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA ten einde is. Vertegenwoordigers van spelers en clubs hebben een akkoord gesloten waardoor de competitie op 25 december van start zou kunnen gaan.

Het conflict tussen spelers en clubs draaide om de verdeling van de inkomsten. Tot afgelopen seizoen kregen de spelers 57% van de inkomsten, maar in het nieuwe akkoord zou dat teruggebracht zijn tot ongeveer 50%. Omdat de clubs ook enkele aanvullende eisen aan wilden passen volgde er een lock-out die 149 dagen heeft geduurd. Onbekend is nog wat beide partijen precies hebben afgesproken. De achterban van zowel de clubs als spelers moeten nog instemmen met het akkoord.

Gebeurt dit dan kan de competitie op 25 december, Eerste Kerstdag, van start gaan met de wedstrijd tussen regerend kampioen Dallas Mavericks tegen runner-up van afgelopen seizoen Miami Heat. De reguliere competitie kan dan op 26 april afgelopen zijn, waarna twee dagen later de play-offs beginnen.

De 30 NBA-clubs zullen 66 wedstrijden in de reguliere competitie spelen, 48 tegen ploegen uit de eigen conference en achttien tegen teams uit andere divisies. De kampioen kan eind juni bekend zijn.