Palestijnse leiders nader tot elkaar

De leiders van de twee rivaliserende Palestijnse facties hebben een groot aantal meningsverschillen bijgelegd. Beiden zeiden donderdag in Caïro aan een nieuw hoofdstuk in hun verzoeningsgesprekken te beginnen.

In hoeverre er daadwerkelijk sprake is van vooruitgang in de gesprekken tussen Palestijns president en Fatah-leider Mahmoud Abbas en Hamas-leider Khaled Mashaal blijft onduidelijk. In mei kwamen beide leiders overeen een interim-regering te vormen, parlements- en presidentsverkiezingen te organiseren en hun beider veiligheidstroepen te verenigen.

Abbas en Mashaal spraken donderdag voor het eerst sinds de machtsovername van Hamas in de Gazastrook in 2007 met elkaar. Eerdere pogingen de twee leiders te verzoenen liepen op niets uit.

Geen van beide leiders ging donderdag dieper in op de geschillen die zouden zijn bijgelegd. Een gezant van Abbas liet weten dat activisten van beide partijen zouden worden vrijgelaten en dat de verkiezingen, zoals gepland, in mei plaatsvinden. Toch weigerde ook hij meer uitleg te verschaffen.

Ongeacht de overeenkomsten van donderdag is het niet waarschijnlijk dat er op alle fronten overeenstemming is bereikt. Een politieke samenwerking zou Abbas internationaal kunnen opbreken, omdat het Westen Hamas als terroristische organisatie beschouwt. Zowel Fatah als Hamas lijkt bovendien niet al te enthousiast over verkiezingen. Fatah vreest grote verliezen te lijden, terwijl Hamas met argusogen naar Israël kijkt, dat kan besluiten verkiezingskandidaten van de islamitische beweging uit voorzorg op te pakken.

De belangrijkste reden dat Abbas en Mashaal met elkaar onderhandelen is de enorme druk die op hen uitgeoefend wordt door de Palestijnse bevolking. Die zijn de politieke verdeeldheid zat. Daarbij komt dat de verdeelde Palestijnen zwakker staan tegenover Israël, met wie de onderhandelingen over vrede op niets zijn uitgelopen.

Volgende maand, op 20 december, komen Fatah en Hamas weer bijeen. Dan staat de hervorming van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie (PLO) op de agenda.