Hugh Grant: Mail on Sunday luisterde me af

Niet alleen de kranten van mediamagnaat Rupert Murdoch, maar ook andere Britse kranten luisterden de telefoons van beroemdheden af. De Britse acteur Hugh Grant zei maandag tegen een commissie die de ethiek in de media doorlicht slachtoffer te zijn geworden van afluisterpraktijken van journalisten van de krant Mail on Sunday. Hij is hiermee de eerste die een krant buiten het media-imperium van Murdoch beschuldigt van het afluisteren van telefoons.

Volgens Grant kon een verhaal over zijn liefdesleven, dat in 2007 werd gepubliceerd, alleen maar in de openbaarheid belanden door het afluisteren van zijn telefoon. Grant klaagde de Mail on Sunday destijds aan wegens smaad en won de zaak.

De krant schreef in 2007 dat Grants relatie met schrijfster en journalist Jemima Khan op de klippen was gelopen vanwege gesprekken die de acteur voerde met een vrouw met een 'bekakte stem'. Volgens de krant ging het om de directeur van een filmstudio.

Grant zelf stelt dat er niet zo'n vrouw in zijn leven was, maar zei dat hij wel voicemailberichten had ontvangen van de assistent van een bevriende producent. "Zij liet charmante, grappige berichten achter (...) en zij had een stem die omschreven kan worden als bekakt."

Grant gaf tegen de commissie toe dat hij geen harde bewijzen heeft voor de bewering dat de Mail on Sunday hem afluisterde. "Speculatie? Ok. Maar (...) ik zou graag vernemen wat de Daily Mail en de Mail on Sunday als verklaring aandragen voor hun bron, als er niet werd afgeluisterd."

De Britse premier David Cameron riep de commissie in het leven nadat de werkelijke omvang van het Britse afluisterschandaal aan het licht was gekomen. Murdoch ging in juli over tot het opheffen van de krant News of the World, die de spil vormde in het schandaal. In zijn zoektocht naar scoops maakte de krant er een gewoonte van de voicemails af te luisteren van beroemdheden, publieke figuren en zelfs slachtoffers van misdrijven.