Aanklagers Mladic willen bewijslast verminderen

Aanklagers van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag hebben vrijdag voorgesteld om de hoeveelheid bewijsmateriaal in de zaak tegen de voormalige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic drastisch te verkleinen. Ze hopen daarmee het proces tegen Mladic te versnellen.

De aanklagers blijven bij de elf aanklachten die tegen Mladic zijn ingediend. Wel hebben ze voorgesteld het aantal misdaden dat ze willen bewijzen met bijna de helft terug te brengen. Het bewijsmateriaal voor de misdaden dat wel wordt gepresenteerd 'weerspiegelt redelijk en adequaat het criminele gedrag van de beklaagde en vormen een basis voor de veroordeling op alle elf punten in de aanklacht'.

Mladic, de vroegere militaire leider van de Bosnische Serviërs, is in verband met de massamoord op achtduizend moslimmannen en -jongens in 1995 in Srebrenica onder meer beschuldigd van genocide. Verder is hij aangeklaagd in verband met het 44 maanden durende beleg van Sarajevo, de etnische zuiveringen in Bosnië en het gijzelen van vredesmilitairen van de Verenigde Naties.

Wanneer het proces precies van start gaat is niet duidelijk. Er wordt echter gevreesd voor de gezondheid van Mladic. In oktober vroegen de rechters van het tribunaal de aanklagers daarom de aanklachten bij te stellen.


Aanklagers Mladic willen bewijslast verminderen (Foto: Novum)