WB-seizoen schaatsen begint in Chelyabinsk

In de Russische stad Chelyabinsk begint vrijdag het World Cupseizoen schaatsen. Twee weken na de nationale afstandskampioenschappen in Thialf krijgen de Nederlandse rijders nu de kans om zich met de wereldtop te meten. Op de openingsdag van het 3-daagse evenement schaatsen de mannen de 500 en 1500 meter en werken de vrouwen de 500 en 3000 meter af.

Op de 1500 meter rijden de olympisch kampioenen van 2006 (Enrico Fabris) en 2010 (Mark Tuitert) tegen elkaar in de 6e rit. De Amerikaan Shani Davis schaatst in de 10e rit tegen Stefan Groothuis, terwijl de Russische wereldkampioen allround Ivan Skobrev in de slotrit uitkomt tegen de Zuid-Hollander Kjeld Nuis.

Op de 3000 meter voor vrouwen kijken de schaatsliefhebbers vooral uit naar het duel tussen de specialisten Martina Sablikova (Tsjechië) en Stephanie Beckert (Duitsland). Zij schaatsen in de 11e rit. Daarna verschijnen Diane Valkenburg en Eriko Ishino uit Japan op het ijs.

Op de 500 meter voor mannen rijden de Aziatische toppers Keiichiro Nagashima (Japan) en Lee Kyou-hyuk (Zuid-Korea) in de slotrit tegen elkaar. Jan Smeekens wordt in de voorlaatste rit naar de start geroepen, samen met de Amerikaan Tucker Fredricks. Bij de vrouwen rijdt tweevoudig nationaal kampioene Thijsje Oenema op die afstand tegen Judith Hesse uit Duitsland.