Verdachten tientallen branden Winschoten gepakt

Achttien verdachten zijn de afgelopen weken opgepakt voor betrokkenheid bij tientallen brandstichtingen in Winschoten. Een aantal heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor en betrokken te zijn bij de branden. Drie zitten er nog vast, meldt de politie vrijdag.

De opgepakte verdachten zijn 15 tot en met 24 jaar en komen uit Winschoten en omgeving. De politie onderzocht ongeveer zestig branden die plaatsvonden tussen januari en oktober. De totale schade wordt geraamd op miljoenen euro's. Zo brandde tijdens de jaarwisseling aan de Gintweg een schoolgebouw uit. De schade is geraamd op ruim achthonderdduizend euro.

Medio april werd ook een grote brand gesticht. Toen brandde een voormalig busmuseum tot de grond af. Bij deze branden was een 21-jarige hoofdverdachte uit Winschoten, die nog vastzit, volgens de politie betrokken.

Ook zou hij samen met een kompaan in september twee grote compressoren hebben gestolen en de diefstal hebben willen maskeren door brand te stichten in een gemaal. Door de brand raakte het gemaal buiten werking en ontstond in de omgeving wateroverlast.

Ternauwernood werd grote milieuschade voorkomen, stelt de politie. Als de brand niet was ontdekt, was heel zout water op landbouwgrond terechtgekomen, dat lange tijd onbruikbaar zou zijn geworden. De schade bij het gemaal bedraagt ongeveer 750 duizend euro. Een van de gestolen compressoren is inmiddels teruggevonden bij een heler.

Verder verwoestte een brand in mei een woning aan de Hofstraat volledig. Bij dit vuur zou ook een aantal verdachten betrokken zijn. Naast deze grote branden waren er ook container- en conifeerbranden.

Geen van de verdachten had een motief, zo is gebleken uit hun verklaringen. "Een enkeling noemde als motief verveling en stoerdoenerij", aldus de politie.

De politie pluist de zaak nog verder uit en sluit niet uit dat nog meer aanhoudingen worden verricht. Bepaalde incidenten die tijdens gesprekken met de verdachten naar voren zijn gekomen, waren nog niet bekend bij de politie.


Verdachten tientallen branden Winschoten gepakt (Foto: Novum)