Amsterdammers vast voor aanslagen Fashion Centre

Twee Amsterdammers van 24 en 39 jaar zijn maandag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij aanslagen op winkels in het World Fashion Centre in Amsterdam in mei en juni. Dat meldt de politie dinsdag.

De 39-jarige Turkse verdachte werd in zijn woning aangehouden. De politie trof in zijn huis meerdere vuurwapens aan. De andere man werd opgepakt op de Amstelboulevard.

In mei en juni werden drie aanslagen gepleegd bij het complex aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-West. Het gebouw werd beschoten en er werd twee keer een explosief naar binnen gegooid. Niemand raakte gewond.

Het geweld is volgens de politie gerelateerd aan de wereld van het ondergronds bankieren. Daarbij maken criminelen gebruik van een netwerk van bankiers en koeriers, dat betalingen tussen criminelen regelt.

Het World Fashion Centre wordt al langer in verband gebracht met malafide praktijken. Bij een inval begin augustus werden zestien bedrijven gecontroleerd en werden onder meer computers, geldtelmachines en 840 duizend euro in beslag genomen. Zes verdachten werden aangehouden.