Opnieuw Russische vliegtuigen onderschept

Twee F-16's van vliegbasis Leeuwarden hebben woensdagochtend twee Russische Bear T-95-vliegtuigen onderschept. De Russische toestellen vlogen zonder zich bekend te maken door het NAVO-luchtruim. Dat meldt het ministerie van Defensie. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt.

De F-16's onderschepten de Russische bommenwerpers bij de grens van het gebied waarvoor Nederland binnen de NAVO verantwoordelijk is. Ze volgden de Bears totdat de Russische toestellen ten noordwesten van Leeuwarden richting Brits luchtruim het gebied verlieten. De Britse Royal Airforce nam de begeleiding vervolgens over.

Russische oorlogsvliegtuigen vliegen sinds vorig jaar met enige regelmaat door het NAVO-luchtruim. Ten tijde van de Koude Oorlog gebeurde dit vaak, daarna een lange tijd niet. Dit jaar zijn al vier keer Russische vliegtuigen onaangekondigd door het Nederlandse luchtruim gevlogen.

Dit is overigens niet verboden. Onbekende toestellen worden alleen onderschept als ze geen radiocontact maken. De luchtmacht heeft daartoe permanent F-16's klaarstaan die binnen enkele minuten de lucht in kunnen. Het bevel om op te stijgen komt van de NAVO.