Gascoyne: "Team Lotus in middenveld in 2012"

De technische baas van Team Lotus, Mike Gascoyne, is er van overtuigd dat zijn team in 2012 in de Formule 1 tot het middenveld kan behoren. Het Brits/Maleisische team kwam vorig jaar als nieuwkomer in de F1 en heeft zich inmiddels ontworsteld aan de andere nieuwkomers Marussia Virgin Racing en HRT F1 Team.

In de afgelopen race in Hongarije wist Heikki Kovalainen zelfs een aantal rijders van de gevestigde teams lang achter zich te houden, omdat de auto per raceronde niet veel langzamer meer is dan de langzaamste Toro Rosso of Williams. Een update die in Singapore geïntroduceerd wordt moet dit gat gaan dichten en de komst van voormalig Red Bull-designer Mark Smith als technisch directeur moet voor volgend seizoen de rest doen.

"We wilden dit seizoen in het middenveld racen, maar dat doen we niet," zei Gascoyne tegen Autosport. "We hebben dit seizoen wel veel progressie geboekt en liggen nu twee seconden per ronde voor op de andere nieuwe teams, maar liggen nog steeds een seconde tot anderhalve seconde per ronde achter op de auto's voor ons."

"Het zou mooi zijn als we tegen het eind van het jaar tegen die jongens kunnen racen en zo nu en dan een Williams of Toro Rosso voor kunnen blijven en vanuit dat punt volgend seizoen starten. Ik ben er van overtuigd dat we dat kunnen doen. Na de zomer gaan we ons op volgend seizoen richten. In tegenstelling tot dit seizoen is de auto voor volgend jaar geen volledig nieuwe bolide. Hierdoor kunnen we ons concentreren op het sneller maken van onderdelen in plaats van alles opnieuw moeten doen."

Team Lotus rijdt dit jaar voor het eerst met de motor van Renault en de versnellingsbak van Red Bull Racing. Daar komt volgend jaar het door Red Bull ontwikkelde Kinetic Energy Recovery System bij. Dan zal het ook veel meer nodig zijn dan dit seizoen, omdat die drie tienden per ronde dan in het middenveld veel verschil kunnen gaan maken.