Voetballers over de grens - Week 32

Ook dit seizoen zal FOK!sport onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.

Brouwers verrast met Mönchengladbach, Reimerink dik onderuit met Cottbus...

FC Augsburg heeft aan de eerste wedstrijd van de competitie een punt overgehouden. In eigen huis speelde de ploeg van trainer Jos Luhukay met 1-1 gelijk tegen SC Freiburg. Lukuhay gunde Paul Verhaegh en Lorenzo Davids een basisplaats. Laatstgenoemde werd een kwartier voor tijd gewisseld. Gibril Sankoh was er wegens een schorsing niet bij. Door de puntendeling staat Augsburg na de eerste speeldag op de negende plek. Borussia Mönchengladbach zorgde voor de verrassing van de eerste speelronde door Bayern München in eigen stadion met 0-1 te verslaan. Roel Brouwers stond de gehele partij in de basis bij de winnende ploeg. De ploeg staat door de overwinning na speelronde één op de zevende plek.

In de 2. Bundesliga heeft Energie Cottbus de ongeslagen status niet weten te behouden. 1860 München won afgelopen zaterdag met maar liefst 0-5 van Cottbus. Jules Reimerink, afgelopen seizoen veelvuldig gelinkt aan diverse Bundesliga-ploegen, startte in de basis bij de verliezende ploeg. Ruim twintig minuten voor tijd werd de oud-speler van FC Twente gewisseld. Door de nederlaag staat Cottbus na drie speelrondes op de achtste plek. Alemannia Aachen is ook na de derde speeldag hekkensluiter van de 2. Bundesliga. Afgelopen weekend ging de ploeg met 3-1 ten onder tegen FC Sankt Pauli. Boy Waterman en Bas Sibum konden beiden op een basisplaats rekenen. De van Roda JC overgekomen Anouar Hadouir viel na rust in, maar ook hij kon niet voor de ommekeer zorgen.

Roel Brouwers probeert het Mario Gómez lastig te maken (Foto: Pro Shots)

Donk aan kop in Belgische competitie, T. Janssen trefzeker in Denemarken...

SV Zulte-Waregem heeft in de Jupiler Pro League de eerste overwinning binnen. In eigen huis werd OH Leuven, dat vorige week nog verrassend van RSC Anderlecht won, met 2-1 verslagen. Jeremy Bokila viel in de slotfase in bij de winnende ploeg. Zulte staat na speeldag twee op de vijfde plek. Club Brugge staat na de tweede speelronde nog altijd op kop. De ploeg van trainer Adrie Koster speelde met 3-3 gelijk bij Sint-Truiden. Club kwam voor rust met 0-3 voor, maar gaf deze na de pauze uit handen. Ryan Donk stond de gehele wedstrijd in de basis bij de ploeg uit Brugge.

FC Midtjylland heeft afgelopen weekend de competitiewedstrijd tegen Lyngby weten te winnen. In eigen huis zegevierde de ploeg met 2-1. Aanvaller Tim Janssen, die een basisplaats kreeg, was al na zeven minuten spelen verantwoordelijk voor de openingstreffer. De voormalig speler van onder meer N.E.C. Nijmegen speelde vervolgens de wedstrijd uit. Midtylland neemt na dit weekend de zesde plaats in.

Doelpunt voor Emnes in Championship, Hasselbaink pakt rood in Schotland...

Waar de Engelse Premier League volgend weekend de aftrap kent, begon de Engelse Championship afgelopen week al. Nottingham Forest, met George Boateng als debutant, speelde tijdens de eerste speeldag doelpuntloos gelijk tegen Barnsley. Boateng begon in de basis en speelde de gehele wedstrijd. Ook Middlesbrough speelde de eerste wedstrijd van het seizoen gelijk. In eigen huis werd met 2-2 gelijkgespeeld tegen Portsmouth. Marvin Emnes, die een basisplaats kreeg toegewezen, bekroonde deze met een doelpunt. Hij scoorde na 24 minuten de openingstreffer. De oud-aanvaller van Sparta Rotterdam werd in de slotfase naar de kant gehaald.

In de Schotse competitie heeft Saint Mirren, waar twee Nederlanders in de basis startten, het competitieduel met Dundee United met een 1-1 gelijkspel afgesloten. Jeroen Tesselaar, vorig seizoen nog actief voor sc Telstar en Nigel Hasselbaink begonnen beiden vanaf de eerste minuut. Hasselbaink maakte de wedstrijd niet vol, aangezien hij op slag van rust een rode kaart kreeg. Door de puntendeling staat Saint Mirren na drie speelrondes op een nette vierde plek.

Marvin Emnes in actie voor Middlesbrough (Foto: Pro Shots)

Debuut voor Nederlanders in Polen, Voskamp trefzeker...

In de Poolse competitie heeft Slask Wroclaw, mede dankzij een treffer van Johan Voskamp, de eerste overwinning van het seizoen geboekt. In eigen huis werd LKS Lódz ruim met 4-0 verslagen. Voskamp, die de gehele partij de basis stond, was verantwoordelijk voor het derde doelpunt. De ploeg staat na twee speeldagen op de tweede plek. Wisla Kraków, de ploeg van trainer Robert Maaskant, wacht ook na speeldag twee nog op de eerste driepunter. Op bezoek bij Polonia Warshaw kwam de club ditmaal niet verder dan 1-1. Kew Jaliens en Michael Lamey begonnen beiden in de basis bij Wisla Kraków. Door de puntendeling staat de ploeg na dit weekend elfde.

Fred Benson
maakte afgelopen weekend namens Lechia Gdansk zijn debuut in de Poolse competitie. Tegen Jagiellonia Bialystok mocht hij na 64 minuten invallen. De wedstrijd werd overigens met 2-1 verloren. Lechia Gdansk neemt na dit weekeinde de veertiende plek in. Ook Koen van den Biezen maakte zijn debuut in de Poolse competitie. Hij startte tegen Legia Warschau direct in de basis bij zijn nieuwe ploeg Cracovia Kraków. De aanvaller werd na ruim een uur spelen gewisseld. Ook Hesdey Suart begin in de basis, maar al na vijf minuten moest hij geblesseerd het veld verlaten. Cracovia verloor de wedstrijd met 1-3. De ploeg staat na dit weekend op de vijftiende plek.

Nederlanders in Verenigde Staten verliezen, doelpunt voor Koevermans...

Toronto FC heeft afgelopen speelronde in de Major League Soccer de punten gedeeld met DC United. Trainer Aron Winter gaf Danny Koevermans andermaal een basisplaats en voormalig aanvaller van onder meer AZ en PSV luisterde dit opnieuw op met een doelpunt. Vijf minuten voor tijd leek hij de winnende treffer te maken, maar in de slotminuut kwam DC United alsnog op gelijke hoogte. De ploeg staat op de achtste plaats in de Eastern Conference. Een niveau lager, in de NASL, verloor FC Edmonton in eigen huis van Puerto Rico Islanders met 0-1. Trainer Harry Sinkgraven gunde zijn landgenoten Rein Baart en Ilja van Leerdam beiden opnieuw een basisplaats. Door het verlies staat de ploeg op de vijfde plek.

Koevermans scoort weer voor Toronto FC(Foto: Pro Shots)

Otten verliest in Hongarije, bizarre wedstrijd voor De Zeeuw in Grozny...

Met onze landgenoot Mark Otten de gehele wedstrijd in de verdediging heeft Ferencváros de vierde wedstrijd van de Hongaarse competitie verloren. In eigen huis ging de ploeg met 0-1 onderuit tegen Pécsi MFC. De ploeg staat door de nederlaag op een teleurstellende twaalfde plek.

Spartak Moskou heeft in de Russische competitie op bezoek bij Terek Grozny in een bizarre partij de drie punten weten te pakken. Demy de Zeeuw begon in de basis bij Spartak, maar de oud-Ajacied werd in de slotminuten gewisseld. Spartak kwam met 2-0 achter, kwam terug tot 2-2 en maakte in de 95e en 99e (!) minuut de 2-3 en 2-4. Door de overwinning staat de ploeg na speelronde 19 op de zesde plaats.

Levski Sofia heeft de eerste competitiewedstrijd in de Bulgaarse competitie tegen stadsgenoot Slavia Sofia winnend afgesloten. In het eigen Georgi Asparuhov Stadion werd nipt met 1-0 gewonnen. Een drietal Nederlanders begon in de basis bij Levski; de verdediger Dustley Mulder en Serginho Greene en aanvaller Sjoerd Ars. Laatstgenoemde wist, in tegenstelling tot vorige week in de Europa League, ditmaal niet te scoren.

Klik hier om het overzicht te bekijken waarin alle Nederlandse voetballers staan die FOK!sport wekelijks volgt.