[Tour] Ruijgh hoopt vol te houden tot Parijs

Rob Ruijgh was vandaag opnieuw de beste Nederlander in de Tour. De 24-jarige Limburger kwam in de zestiende etappe van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Gap als negentiende over de meet en drong de top twintig binnen van het algemeen klassement. "Het gaat goed", meldt de Vacansoleil-renner na afloop. "Ik hoop dat ik dit tot zondag vol kan houden."

De tourdebutant zat bij de groep met favorieten op de slotbeklimming van de Col de Manse en klom naar de negentiende plaats in het klassement. "Ik wilde van voren beginnen aan de afdaling. Die was vrij technisch, maar daar houd ik wel van. Ik heb nog een paar man ingehaald. Je moet een beetje risico nemen als je tijd wilt winnen."

Bauke Mollema zat mee in enkele vluchtpogingen maar miste uiteindelijk de slag. "Het was lastig wegkomen, ook door de brede rechte wegen", verklaart de Raborenner. "Als je één keer stilviel, kwam het peloton er meteen overheen. Ik dacht een paar keer: we zijn weg. Maar dat was niet zo. Soms zitten de verkeerde renners mee en dan word je teruggehaald."

De 24-jarige Groninger zat ondanks zijn aanvalsdrift niet mee in de groep die om de dagzege zou strijden. "Gewoon pech. Het was een sterke groep en ik probeerde nog aan te klampen met tien seconden achterstand, maar het lukte niet meer."