[Tour] Dekker mist strijdvaardigheid bij Gesink

Wielrenner Thomas Dekker heeft hard uitgehaald naar Robert Gesink. De kopman van de Rabobank kwam met podiumaspiraties naar de Tour de France, maar staat nu 41e op 35.21 minuten van geletruidrager Thomas Voeckler. Dekker mist strijdvaardigheid bij zijn voormalig ploeggenoot. "Contador zul je nooit betrappen op gebrek aan strijdvaardigheid. Gesink mag daar wel op afgerekend worden."

Dekker vindt dat de 25-jarige Gesink zijn verantwoordelijkheid moet nemen. "Hij moet nu zelf het boetekleed aantrekken en er gaan staan. Michael Boogerd en ik stonden er altijd. Als het goed ging, maar ook als het slecht ging", zegt hij in het magazine Nusport.

Volgens Dekker, die onlangs zijn rentree in het wielerpeloton maakte na het uitzitten van een schorsing van twee jaar vanwege dopinggebruik, bezwijkt Gesink onder de druk. "De Tour is heel groot, de druk ook. Robert moet met die druk om kunnen gaan. Als je dat niet kunt, ben je niet geschikt voor een topklassering in de Tour."

Toch weigert de 26-jarige Dekker Gesink definitief af te schrijven. "Hij zal best nog eens een goed klassement rijden. Misschien met iets minder druk. Als Bauke Mollema of Steven Kruijswijk, of een ander ook als favoriet meegaat."

Dekker was in 2007 en 2008 ploeggenoot van Gesink bij de Rabobank. Hij stapte vervolgens over naar Silence-Lotto, waar hij betrapt werd op het gebruik van epo. Dekker gaat waarschijnlijk vanaf augustus aan de slag bij de opleidingsploeg van Garmin.