Strijd watersnood China escaleert, stad bedreigd

Nog eens 70 kilometer dijk in de oostelijke Chinese provincie Zhejiang dreigt te wijken voor het wassende water. De extreem hoge waterstand van de rivier de Lanjiang bedreigt twintigduizend inwoners van de stad Lanxi. Volgens de Chinese minister van Water nadert de strijd tegen de watersnood een beslissend moment.

De tweede man van de provinciale waterbeheersingsdienst zei volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua dat hevige regenval het rivierwater heeft opgestuwd naar een sinds 1966 niet bereikt peil. De dienst heeft het stadsbestuur van Lanxi aangeraden alle burgers in het bedreigde gebied te evacueren en de dijken onmiddellijk te versterken.

De Chinese minister van Water Chen Lei verklaarde zondag dat het erom spant of het water kan worden bedwongen, nu zware overstromingen het zuiden bedreigen. Hij acht het waarschijnlijk dat China nog vaker en heviger buien te wachten staan. Het Chinese metereologisch instituut verwacht dat de stortbuien de komende drie dagen aanhouden.

Bij de overstromingen in het zuidoosten van China verloren al 186 mensen het leven of raakten vermist. Anderen zijn getroffen door de aardverschuivingen en de schade aan wegen en voorzieningen die met de watersnood gepaard gaan. Veel akkers in Zhejiang, een van China's rijkste provincies, staan onder water. Bijna tweeduizend bedrijven hebben hun werk moeten staken. De directe financiële schade wordt geschat op bijna 830 miljoen euro.