Halbe Zijlstra Fonds tegen cultuurbezuinigingen

Een nieuw kunstfonds roept kunstliefhebbers op te investeren in de door bezuinigingen getroffen cultuursector. Het Halbe Zijlstra Fonds wil geld inzamelen voor eigenzinnige initiatieven en de ontwikkeling van kunsttalent. Vooral de bezuinigingen op talentontwikkeling zijn volgens de kunstenaars achter het initiatief dramatisch.

Het nieuwe fonds werd afgelopen vrijdag opgericht, op dezelfde dag dat staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) de plannen voor zijn cultuurbeleid ontvouwde. Volgens kunstenaar Jan Willem van Rijnberk, een van de initiatiefnemers, wordt de Nederlandse kunstsector 'op korte termijn vertrapt' door de bezuinigingsplannen.

De voorstellen van Zijlstra moeten nog worden behandeld in het parlement. Van Rijnberk zei dinsdag echter geen grote aanpassingen te verwachten. "Je kunt in boosheid blijven hangen omdat er zo disproportioneel wordt bezuinigd. Maar wij moeten onze creativiteit mobiliseren om nieuwe manieren te vinden om de kunsten te bekostigen."

Het fonds wil zich vooral richten op de ontplooiing van jonge artiesten in alle kunstdisciplines. "De staatssecretaris heeft het over behoud van kwaliteit. Zulke quatsch heb ik in geen tijden gehoord. Je hebt talentontwikkeling nodig om een hoog niveau te behouden", aldus Van Rijnberk.

Behalve Van Rijnberk is ook Riet van Gerven bij het initiatief betrokken, verenigd in de Stichting SEA. Dat is een netwerkorganisatie die kunst en cultuur met economische en politieke ambities verenigt. Volgens Van Rijnberk is het van groot belang dat er naast financiering van de overheid ook een fonds is waarmee de Nederlandse bevolking het culturele stelsel kan ondersteunen.

Geïnteresseerden kunnen bijdragen door op de website van het Halbe Zijlstra Fonds minstens tien euro te storten.