Egypte pakt 'Israëlische agent' op

De Egyptische autoriteiten hebben een Israëlische agent opgepakt. Hij wordt ondervraagd op verdenking van spionage en het ophitsen van betogers tijdens de opstand tegen president Hosni Mubarak in januari en februari. Dat hebben een medewerker van de rechtbank en de woordvoerder van het openbaar ministerie zondag meegedeeld.

De verdachte werd zondag in een hotel in Caïro opgepakt. Een rechter heeft bepaald dat hij vijftien dagen mag worden vastgehouden voor verhoor, zei OM-woordvoerder Adel el-Said. Uit inlichtingenrapporten zou zijn gebleken dat de man informatie over de protesten verzamelde en onrust stookte met de bedoeling 'politieke, economische en maatschappelijke belangen te schaden en de koers van de revolutie negatief te beïnvloeden', aldus El-Said.

Een rechtbankmedewerker zei dat de Israëlische agent kort na het begin van de protesten op 25 januari als buitenlandse journalist het land was binnengekomen. Hij verbleef meestentijds op het Tahrir-plein en benaderde daar betogers. Hij zou sommigen betaald hebben om militairen te provoceren en spanningen tussen moslims en christenen op te roepen. Sommige betogers meldden zijn activiteiten bij de Egyptische inlichtingendienst, die de man besloot te volgen en hem betrapte in de wijk Imbaba, waar het later tot botsingen kwam tussen koptische christenen en salafistische moslims.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten 'totaal onbekend' te zijn met het bericht.

Tijdens de achttien dagen durende opstand tegen Mubarak meldden opgepakte betogers dat hun door de autoriteiten was gevraagd of ze door Israël of door Iran waren getraind. Na de val van Mubarak hebben de militaire machthebbers dikwijls gewaarschuwd voor 'buitenlandse' pogingen het land te destabiliseren.

Egypte was in 1979 het eerste Arabische land dat vrede sloot met Israël. Onder het bewind van Mubarak stemden de twee landen hun veiligheidsbeleid met elkaar af, maar bleef de algemene sfeer koel. Sinds Mubarak aftrad en een militaire raad de macht overnam is er interne druk om een contract voor de levering van Egyptisch aardgas aan Israël op te zeggen of te wijzigen. Volgens critici betaalt Israël te weinig en hebben vrienden van Mubarak steekpenningen aangenomen om de deal te bezegelen.