Kort geding om Reve-biografie

Met een kort geding wil Joop Schafthuizen de publicatie van het derde en laatste deel van een biografie over schrijver Gerard Reve tegenhouden. Dat schrijft de Volkskrant maandag.

Schafthuizen, de laatste partner en zaakwaarnemer van de in 2006 overleden Reve, zei eind vorig jaar al geen enkel vertrouwen te hebben in de oprechtheid van de tekst van Nop Maas, die de biografie heeft geschreven.

Het boek had in februari moeten verschijnen, maar de publicatie werd uitgesteld. Het kort geding richt zich op Maas en uitgeverij Van Oorschot.

Schafthuizen stelt dat Maas in het derde deel uitgebreid citeert uit onder meer brieven die hij hem in goed vertrouwen ter beschikking heeft gesteld. Het boek zou voor 60 procent uit citaten bestaan. Voor het gebruik van die citaten is toestemming nodig van de auteursrechthebbende. "En dat ben ik", stelt Schafthuizen.

Nadat hij het boek had gelezen, trok hij de toestemming die hij had gegeven in. Volgens Maas kan dat niet zomaar. Hij wijst er in de krant op dat Schafthuizen in eerste instantie akkoord is gegaan. In december twijfelde Maas nog over het omzeilen van Schafthuizen door geciteerde stukken te vervangen door parafrases, maar nu niet meer. "Ik ben niet van de parafrases."

Met welke stukken Schafthuizen precies problemen heeft, is niet duidelijk. De zaak dient donderdag 26 mei bij de rechtbank in Amsterdam.