IAAF: "Nieuwe regels voor mannelijke atletes"

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft nieuwe regels vastgelegd voor atletes met hyperandrogenisme, een teveel aan mannelijke hormonen, die deel willen nemen aan wedstrijden. Bij twijfel moeten ze meewerken aan onderzoeken, anders wordt hun deelname geweigerd. De regels gaan per 1 mei in.

Aanleiding voor het nieuwe protocol is Caster Semenya, de Zuid-Afrikaanse atlete die in 2009 in Berlijn wereldkampioen werd op de 800 meter. Door haar mannelijke uiterlijk rezen er twijfels of ze wel vrouw was. Ze werd geschorst en er volgden onderzoeken.

In het Zuid-Koreaanse Daegu zijn de nieuwe regels nu aangenomen dat bij hyperandrogenisme atleten die geregistreerd staan als vrouw bij de dames aan wedstrijden mogen deelnemen als het androgenen-niveau lager ligt dan dat van de mannen of dat ze uit extra mannelijke hormonen geen voordeel weet te halen.

Bij twijfel kunnen er onderzoeken volgen in één van de zes door de IAAF aangewezen centra. Mocht een atlete dat weigeren dan zal uitsluiting van wedstrijden volgen. De nieuwe regels zijn in overleg met experts en de medische commissie van het Internationaal Olympisch Comité vastgesteld.