Voorwaarden aan opvragen IP-adressen

De politie moet een goed verhaal hebben alvorens IP-adressen van bezoekers van nieuws- en krantenwebsites te kunnen opvragen. Er moet sprake zijn van een zorgvuldige belangenafweging, schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in antwoord op Kamervragen.

Aanleiding was een artikel van Webwereld waaruit bleek dat politie en justitie redacties onder druk zetten om zo de IP-adressen van reagerende bezoekers te krijgen. Het betrof onder meer Crimesite.nl. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis wilde vervolgens weten of de opsporingsinstanties zich wel aan de regels houden.

Het blijkt dat de politie niet zomaar om de gegevens mag vragen. "Een verzoek tot vrijwillige verstrekking behoort niet tot de mogelijkheden", schrijft Opstelten. Voor het vorderen van gegevens moet altijd rekening worden gehouden met een aantal belangen, waaronder dat van de opsporing en van degenen op wie de gegevens betrekking hebben.

Daarnaast hebben journalisten het recht op bronbescherming, wat een extra toets vormt. "Een vordering mag pas daadwerkelijk worden gedaan als alle belangen tegen elkaar zijn afgewogen en de uitkomst is dat het opsporingsbelang zwaarder dient te wegen", aldus Opstelten.

In het geval van Crimesite was een aantal van deze belangen 'ten onrechte' niet meegenomen. De vordering is daarom ook ingetrokken.