'Marc Grossman opvolger van Holbrooke'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton wil voormalig beroepsdiplomaat Marc Grossman benoemen tot speciale gezant voor Afghanistan en Pakistan, hebben Amerikaanse regeringsmedewerkers dinsdag gezegd. Hij moet de plaats innemen van Richard Holbrooke, die in december overleed.

De aanstaande benoeming van Grossman werd als eerste gemeld door The Washington Post. Clinton wil zijn benoeming bekendmaken voor of tijdens een toespraak die zij vrijdag houdt.

Grossman was onder president George Bush derde man op het ministerie van Buitenlandse Zaken en eerder ambassadeur in Turkije. Sinds 2005 werkt hij voor een adviesfirma die wordt geleid door voormalig minister van Defensie William Cohen.

Door het overlijden van Holbrooke mist het State Department een specialist voor de twee landen die cruciaal worden geacht voor de bestrijding van Al Qaida en andere gewelddadige extremisten. Vooral de altijd delicate relatie met Pakistan is achteruitgegaan, zoals duidelijk is geworden door de controverse over de aanhouding en voortdurende hechtenis van een Amerikaanse diplomaat die in Lahore twee Pakistanen doodschoot toen ze hem probeerden te beroven.

Washington staat erop dat de diplomaat op grond van zijn diplomatieke immuniteit wordt vrijgelaten. Pakistan heeft dat tot nog toe geweigerd, waardoor Clinton zich genoodzaakt voelde gepland overleg met haar Afghaanse en Pakistaanse ambtgenoot in Washington later deze maand af te blazen.

Volgens ingewijden hebben zeker zes kandidaten verzoeken om de post van Holbrooke over te nemen afgeslagen.


Grossman de vervanger van Holbrooke (Foto: Novum)