'Dertig procent slagers C1000 keurt kiloknaller af'

Drie van de tien ondervraagde C1000-slagers vinden de zogenoemde kiloknallers dieronvriendelijk. Dat stelt althans stichting Wakker Dier, dat al langer ageert tegen prijsstunts met vlees. Volgens de organisatie lijdt het dierenwelzijn daaronder.

C1000 heeft steeds gesteld dat het welzijn daar niet onder hoeft te lijden. De supermarktketen zou goedkoop vlees kunnen leveren omdat het een eigen slagerij heeft. Wakker Dier wilde controleren of de eigen slagers daar ook zo over dachten. Medewerkers deden zich voor als klant en bezochten vijftig C1000 vestigingen om aan de slagers te vragen wat zij vinden.

Dertig procent erkende - volgens de stichting - dat er nogal wat schort aan het welzijn van de stuntkippen van C1000. Evenveel slagers zouden hebben gezegd dat ze alleen wat kunnen vertellen over de vleeskwaliteit. Veertig procent probeerde de werkelijkheid volgens Wakker Dier te 'verdoezelen' door het welzijn in algemene bewoordingen te prijzen of 'ronduit te liegen'.  Waarop Wakker Dier baseert dat het zou gaan om leugens is niet bekendgemaakt.

Supermarkten stunten volgens de stichting meer dan ooit met vlees. Een kwart van al het verkochte vlees zou sterk zijn afgeprijsd.

Een woordvoerder van C1000 kon niet direct op het bericht van Wakker Dier reageren.


Je proeft er niks van! (foto: Waferboard - CC)