RKC'er Van Hout: "Het was een eenzijdige pot"

RKC plaatste zich dinsdagavond als eerste club voor de halve finales van de KNVB Beker, maar tot een uitzinnige feeststemming leidde dat niet in Waalwijk. Dat de nummer twee van de Jupiler League afrekende met de amateurs van Noordwijk, werd als de normaalste zaak van de wereld beschouwd.

Al was het krachtsverschil wel heel groot, erkende ook man van de wedstrijd Roald van Hout. "Het was een eenzijdige pot voetbal", zei de middenvelder die een onvervalste hattrick voor zijn rekening nam.

"We waren vanaf het begin gefocust", zei Van Hout. "Vorige week wonnen we pas na strafschoppen van Achilles '29 en zo'n scenario wilden we ten koste van alles voorkomen. Het blijft bekervoetbal, dus het kan alle kanten op. " Van Hout weigerde de blunder van Noordwijk-doelman Robert Spaan, al in de derde minuut, als cruciaal te benoemen: "We waren zoveel beter, dat we hoe dan ook met grote cijfers gewonnen hadden."

Spaan had daar ondertussen geen boodschap aan: "Ik voel me schuldig tegenover de andere jongens. Zoiets overkomt iedere keeper wel eens, maar dat het mij nu hier gebeurt, is wel erg zuur. Ik kon wel door de grond zakken." Genieten van het bekeravontuur kon de doelman, kort na de wedstrijd, dan ook nog niet: "Misschien over een paar dagen, maar voorlopig heb ik er even flink de balen in."

Bij Sybren Bartlema overheerste de trots: "We kunnen trots zijn op Noordwijk. Als vierde amateurclub in de geschiedenis zijn we doorgedrongen tot de kwartfinales van het bekertoernooi. Dat is uniek. Bovendien hebben we prachtige ervaringen opgedaan, die wedstrijd tegen Sparta Nijkerk van vorige week is nu al legendarisch."

De linksback was zichtbaar ontroerd door de steun die de Noordwijkers kregen van ruim negenhonderd supporters: "Ze waren geweldig. Ik had dat eerlijk gezegd niet verwacht van een club als Noordwijk, dat normaal gesproken niet heel veel bezoekers trekt. Maar echt het hele dorp was in rep en roer. Geweldig."

RKC'er Van Hout kijkt uit naar de loting. Hij hoopt op een confrontatie met Ajax. "Dat lijkt me geweldig. Al kunnen we nu alleen nog maar mooie tegenstanders loten. FC Utrecht of Ajax. Het is eigenlijk allemaal even zwaar."